7 проверени трика за запазване на добрата форма през празниците!

ne-na-diastazata-kak-da-zapazim-forma-po-praznitsite

Често в края на годината участниците в нашата програма „Не на диастазата“ ни питат как да запазят постигнатите добри резултати по време на коледните и новогодишните празници.

Ние вярваме, че положените в продължение на седмици и месеци усилия не могат да бъдат заличени за една седмица и че много по-важно е как се грижим за добрата си форма между Нова година и Коледа, а не между Коледа и Нова година. Въпреки това споделяме с тях и с вас някои изпитани трикове за поддържане на добрата форма по време на празниците.

1. Яжте по-малки порции

ne-na-diastazata-kak-da-zapazim-forma-po-praznitsite

Традиционно празничните трапези са много богати и често ни се иска да опитаме от всичко. За няколко дни това е ок, стига да успеем да контролираме големината на порциите си и количеството храна. Ползвайте малки чинии. Изберете си няколко ястия, които да опитате. Сипете си по малко от тях. Вземете си парче от празничната баклава, тиквеник или друг десерт, който ви изкушава. Стига да е парче, а не цяла чиния, всичко е наред! Насладете му се без угризения!

2. Яжте бавно

ne-na-diastazata-kak-da-zapazim-forma-po-praznitsite

Този многократно повтарян съвет си остава най-пренебрегвания. А ефектът от спазването му е най-голям! Не вярвате? Тогава опитайте! Много хора сядат на масата, хранят се бързо първите 10-15 минути, наяждат се и ако се заседят по-дълго пред пълните чинии неизбежно преяждат. А на празничните трапези се седи дълго. Затова през този период повече от всякога е важно да заложите на бавно и осъзнато хранене. Старайте се да дъвчете всяка хапка, да усещате вкуса ѝ и да изпитате наслада от нея.

3. Не забравяйте фибрите

ne-na-diastazata-kak-da-zapazim-forma-po-praznitsite

В празничните рецепти фибрите обикновено не са в изобилие. Това в съчетание с повечето сладкиши, алкохола и евентуално пътуване за празниците често води до запек. За да го избегнете, не пренебрегвайте фибрите! Яжте пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Наблегнете на зеленолистните, на зеле, моркови, броколи и карфиол. Овкусявайте ги с кимион, за да намалите газообразуващия им ефект.

4. Следете общото количество калории за деня

ne-na-diastazata-kak-da-zapazim-forma-po-praznitsite

Голям брой сериозни проучвания доказват, че хората, които закусват, имат по-добър метаболизъм. Затова и ние принципно насърчаваме майките да не пропускат закуската. По време на празниците обаче може да допуснете изключение. Ако знаете, че ви предстоят обилни обяд и вечеря на трапеза с компания, пропуснете закуската, за да не прекалите с общото количество калории за деня. Дайте на тялото си една поне 12 часова пауза от храна и пийте вода, билков или зелен чай през това време.

5. Пийте вода

ne-na-diastazata-kak-da-zapazim-forma-po-praznitsite

Водата наистина е много важна! Покрай празничните наздравици, дългите сутрешни  кафета, следобедните джинджифилови латета и топлия шоколад, много хора просто забравят да пият вода! А някоя друга напитка не замества водата! Не позволявайте организма ви да се дехидратира и пийте поне 6-8 чаши вода на ден!

6. Движете се

ne-na-diastazata-kak-da-zapazim-forma-po-praznitsite

Дори ако през празниците нямате възможност да поддържате делничната си рутина от тренировки и ходене пеша, не допускайте да се обездвижвате напълно! Движението е важно не само за поддържане на калорийния баланс, но и за подпомагане на доброто храносмилане. След обилно хранене най-доброто решение не е дрямката, а кратка 20-минутна разходка. 2-3 такива разходки на ден ще ви осигурят нужното движение. Ако успеете към тях да добавите и някоя лека тренировка, със сигурност ще се чувствате чудесно!

7. Спете поне 8 часа

ne-na-diastazata-kak-da-zapazim-forma-po-praznitsite

Безсънието доказано увеличава глада за сладки храни, а те ще са навсякъде около вас през празничните дни. За да удържите по-лесно на изкушението да прекалите с тях, не пренебрегвайте съня си. За най-възстановяващ сън е добре да си лягаме и да ставаме по едно и също време всеки ден – също като бебетата и малките деца! Този съвет обаче трудно може да се спазва през празничната седмица, затова ако някоя вечер останете будни до по-късно, на следващата си легнете по-рано, за да наваксате или направете кратка дрямка през деня. 40 минутна следобедна дрямка, последвана от порция свежа плодове и 40 минутна разходка навън може да се окажат вашата тайна формула за оцеляване през празниците! Опитайте я!

Ако искате да подобрите формата си и да започнете новата година с осъзната грижа за себе си и едно нова начало се запишете в предстоящото издание на програма “Не на диастазата”, което ще стартира на 20-ти януари 2020 година.

Това е един много полезен подарък, които можете да направите на себе си.

Само сега можете да се запишете в програма “Не на диастазата” на промоционална цена от 179 лева (вместо 250 лева).
Не изпускайте този шанс и си подарете едно незабравимо начало на предстоящата година.

Поръчайте сега!!!

Прочетете още:

Коледни подаръци за майки с ГОЛЕМИ отстъпки

Ваня и Маги: Защо правим програма “Не на диастазата”

Истината за възстановяването на Маги Пашова