НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО УПРАЖНЕНИЕ ЗА ПРИБИРАНЕ НА ДИАСТАЗА!

Ако четете тази статия, най-вероятно вече знаете какво е диастаза и можете да пропуснете следващия абзац.

Диастаза е неестествено раздалечаване на лявата и дясната половина на правите коремни мускули (шестте плочки), в следствие на което се получава  разкъсване на линеа алба (т.е. съединителната тъкан между мускулите). Това раздалечаване се получава най-вече след бременност, но самата причина за разкъсването на линеа алба, не е самата бременност, а начинът по който работи и използваме цялостния “корсет” от коремни мускули.

Представете си я тази линеа алба (бяла линия на корема) като един ластик, за който са хванати правите коремни мускули. Този ластик има способността да се разтяга и съответно да се прибира, когато това е необходимо – както по време на бременност. Тъй като обаче “корсетът” от мускули, за който говоря по-горе е една сложна система от мускули, съединителна тъкан и др., разкъсването на линеа алба зависи от всички мускули, които са свързани с нея, както и мускулите, които са свързани с правите коремни мускули.

“Коремната стена в по-голямата си част е изградена от плоски мускули и техните сухожилни разтеглици. Те заемат пространството между таза и долния край на гръдния кош, като някои от тях се простират отчасти и върху гръдната стена. Назад част от мускулите достигат до гръбначния стълб. Към тези мускули спадат: правият коремен мускул, пирамидният мускул, външният и вътрешен кос коремен мускул и напречният мускул. При изграждането на задната стена на  коремната кухина участват квадратният поясен мускули и големият и малкият объл коремен мускул. Последните два имат опора на гръбначния стълб, но преминават на бедрото и функционално са свързани с него.” Анатомия на човека, Г.Гълъбов, В.Ванков, Медицина и физкултура 1977

Само си представете колко е сложна структурата на коремната стена! Не, не е необходимо да запомните всички мускули които участват в изграждането ѝ, а да осъзнаете, че всеки едни мускул има своя принос за състоянието на линеа алба. Няма да е коректно да разглеждаме диастазата като проблем само на правите коремни мускули, тъй като това е проблем на мускулите на цялата коремна стена, на гръбначния стълб, че дори и на бедрата. Съответно, ако искаме да повлияем на прибирането на правите коремни мускули и на диастазата, трябва да обърнем внимание на всички тези мускули и на цялостното състояние на тялото.

Нека да не  губим повече време в разучаването на теорията, а да преминем към практиката.

Част от вас сигурно вече са запознати с онлайн програмата “Не на диастазата”. Програмата включва серия от упражнения и кулинарни предизвикателства, които са лесни за изпълнение в домашни условия, не изискват предварителна подготовка  и не отнемат време. Сред тях има едно магическо “упражнение”, което помага на момичетата да затворят “дупката в корема”. То е първото “упражнение” в програмата и се нарича ПСОАС РЕЛАКСАЦИЯ.

Забелязвате ли, че думата упражнение е в кавички? И не случайно. Това не е точно упражнение, а по скоро релаксация. Идеята на псоас релаксацията е мускулите псоаси да се отпуснат и това да повлияе на позицията на гръдния кош, а това съответно да повлияе на прибирането на корема.

Псоас е един от най-дълбоко разположените в тялото мускули, който не само поддържа стабилността на гръбначния стълб и отговаря за поддържане на изправената ни позиция и с негова помощ повдигаме краката си при ходене. Правилното му функциониране осигурява дейността и на жизненоважни органи от коремната кухина.

Именно затова това е първото и основното упражнения от програмата. Това е едно магическо упражнение, защото освен за затварянето на диастазата то помага за възраждането на жизнената енергия в тялото. Псоасът също така е наречен “мускулът на душата”, защото е пряко свързан с важни части от главния и гръбначния мозък и е отговорен за основните физически усещания и емоционални реакции. Той много се влияе от стрес и затова препоръчваме за правите псоас релаксацията ВСЕКИ ДЕН, минимум по 5 минути! Пет минути на ден и ще бъдете нов човек.

Непременно опитайте псоас релаксацията! Много е приятна. Предизвикваме ви да направите следното: измерете диастаза си. Поставете си за цел да правите псоас релаксация всеки ден за 10-15-20 минути за минимум един месец. След един месец проверете отново резултатите.

Трудно ни е да ви обещаем, че на 100% ще имате резултат. Както разбрахте от текста по-горе, прибирането на диастазата зависи от много мускули и фактори, но отпускането на гръдния кош е едно добро начало.

Ако искате да научите още упражнения за прибиране на диастазата, както и да подобрите своите хранителни навици, включете се в нашата онлайн програма “Не на Диастазата”. Следващото издание започва на 21-ви януари 2019 г. Можете да се запишете за него ТУК